Tips till Tulpanodling

72778024-0vBVjjpg

Tips till att odla tulpaner

När
Tulpanlökar kan du plantera i september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst sent på hösten så lökarna inte får för mycket tid att rota sig innan vintern kommer(för mycket rötter när jorden fryser skadar rötterna). Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen och förvara dem på en mörk och sval plats. Sent planterade lökar kan möjligen komma upp lite senare på våren.

Var
Tänk på att plantera i väldränerad jord då löken kan ruttna om jorden är ständigt blöt. Om du har lerjord bygg upp bäddar så löken kommer upp från vattnet. Jorden bör vara väl gödslad med natur gödsel + benmjöl. Soligt till halvskugga.

Hur
Gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd. Sätt lökarna med minst en finger brädd i mellan lökarna.
Gärna i grupper om 5-10 stycken för att skapa färgklickar i rabatten. Skulle våren vara torr bör du vattna om jorden blir torr.
Under hösten kan du använda halm på marken (om man vill) för att täcka din plantering och ge extra skydd. På vintern lägger sig snön som ett skyddande täcke.

Efter blomningen bör man klippa bort blomman innan en frukt bildas. Sen får stjälk och blad vissna ner i sin egen takt.  Det kan se lite trist ut i rabatten, men om du planterat i en lökkorg kan du enkelt lyfta upp korgen och gräva ner lökarna på en mer undanskymd plats i trädgården.

Ha det så roligt med odlingen!